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Dear Mr. Currie: 

This responds to your e-mail transmission to Mr. Bob Richard requesting clarification of 
various questions concerning the requirements for the authorization to use international 
standards and regulations under the Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 
17 1 - 1 80). Your questions are paraphrased and answered as follows: 

Ql . Section 17 1.22(f)(2) states that May 4,2009 is the compliance date for the requirement 
to provide a shipper's certification. What does this mean considering the requirement was 
already specified in 8 1 72.204? 

Al .  Prior to the publication of the final rule, HM-215F, published on May 3,2007 (72 FR 
25 162), the requirement did not apply to Canada's Transport of Dangerous Goods 
Regulations (TDG Regulations). In HM-215F, we adopted the requirement to include all 
international standards, including the TDG Regulations. Based on comments received to 
HM-215F, we agreed to give industry an extended compliance date to comply with this 
requirement. Because of the considerable reformatting of the international sections, we 
thought it was necessary to include the requirement in 8 171.22 to emphasis the inclusion of 
the TDG Regulations. 

42.  Section 17 1.23(b)(7) states that "Except for marine pollutants transported in accordance 
with the International Maritime Dangerous Goods Code (IMDG Code), marine pollutants in 
bulk packages must meet the shipping paper requirements in 172.203(1) and the package 
marking requirements in 172.322 of this subchapter." Does this apply to bulk packagings 
transported by vessel? 

A2. No. Section 171.23 is not specific to transportation by vessel. The section addresses 
requirements for specific materials and packagings transported under the International Civil 
Aviation Organization's Technical Instructions (ICAO TI), IMDG Code, Transport Canada 
TDG Regulations, and the International Atomic Energy Agency's (IAEA) Regulations. 
Paragraph (b)(7) addresses shipments other than the IMDG Code ("other than those 
transported in accordance with the IMDG Code"). 

43.  In §171.25(b)(l), the second sentence states, "For transportation by rail or highway prior 
to or subsequent to transportation by vessel, a shipment must conform to the applicable 



requirements of parts 174 and 177 respectively, of this subchapter, and the motor vehicle or 
rail car must be placarded in accordance with subpart F of part 172 of this subpart." The 
word "subpart" should read "subchapter." 

A3. We made this correction in the October 1, 2008 rulemaking, HM-244A, an annual direct 
final rule that addresses minor corrections and clarifications. 

44.  The previous authorization for use of IMDG Code compliant placards is not included in 
5 173.25. Has the authorization been removed? 

A4. The authorization for use of placards conforming to the specifications in the IMDG 
Code placards remains in tj 172.5 19(f). 

Q5. Section 171,25(b)(l) states: "When a hazardous material regulated by this subchapter for 
transportation by highway is transported by motor vehicle on a public highway under the 
provisions of this subpart, the segregation requirements of Part 7, Chapter 2 of the IMDG 
Code are authorized." The requirement refers only to transportation by highway; what about 
freight containers being transported by rail? 

A5. The intent of 5 171.25 is to authorize the stowage and segregation requirements in Part 7 
of the IMDG Code in lieu of the stowage and segregation requirements in Part 176 of the 
HMR. This provision includes freight containers transported by rail. We clarified the 
wording in 5 17 1.25 in the HM-244A final rule. 

46.  In tj 17 1.25(b)(l) "Part 7, Chapter 2" (of the IMDG Code) should read "Part 7, Chapter 
7.2" (Chapter 2 would be a classification chapter). 

A6. We corrected the wording in the HM-244A final rule. 

47.  Section 176.3(a) states: "A carrier may not transport by vessel any shipment of a 
hazardous material that is not prepared for transportation in accordance with parts 172 and 
173 of this subchapter." Why is Part 171, Subpart C omitted from this statement? 

A7. Section 176.3 is specific to hazardous materials transported in accordance with the HMR 
and is not an appropriate section for reference to the international standards. Section 176.1 1 
addresses exceptions to the HMR and references Part 171, Subpart C with respect to use of 
the IMDG Code. 

I hope this information is helpful. Please contact this office if you have additional questions. 

Sincerely, 

Susan Gorsky 
Regulations Officer 
Office of Hazardous Materials Standards 



Errors. Misprints. and oversights 

$171.22(f)(2) May 4.2009 for initial carrier receiving shipper's certification? Doesn't the 
current 1 72.204 require it? 

9 171.23(b)(7) "Except for marine pollutants transported in accordance with the IMDG 
Code, marine pollutants in bulk packages must meet the shipping paper requirements in 
172.203(1) and the package marking requirements in 172.322 of this subchapter." 
Why only in bulk packagings when we're talking vessel transport? 49 CFR would also 
apply to non-bulk by vessel. (Also. since 171.23 ONLY applies to shipments offered for 
transportation or transported under the ICAO, IMDG Code. TDG Regulation, and IAEA 
so why would an additional requirement be needed?) 

$17 1.25(b)(l) - For transportation by rail or highway to or subsequent to transport by 
vessel, a shipment must conform to parts 174 and 177 respectively and the motor vehicle 
or rail car must be placarded in accordance with subpart F of this subpart.'' (Subpart 
should read "subchapter".) and what about the authorization for use of IMDG Code 
compliant placards as previously authorized? 

9 17 1.25(b)(l) - When HM subject to this subchapter for transport by highway the 
segregation requirements of Part 7 of the IMDG code are authorized. What about rail 
transport of freight containers? This would be a HUGE problem if taken literally! 

5 171.25(b)(l) " . . ..Part 7, Chapter 2 of the IMDG Code" should read "Part 7, Chapter 
7.2" (Chapter 2 would be a classification chapter) 

8 176.3(a) "A carrier may not transport by vessel any shipment of a hazardous materia1 
that is not prepared for transportation in accordance with parts 172 and 173 of this 
subchapter." What about those in compliance with Part 171, Subpart C ? 




